Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Odbourávání tuků v odpadech
Artýszková, Jana ; Flodrová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na studium možností odbourávání tuků v odpadních vodách se zaměřením na využití mikroorganismů s lipolytickou aktivitou pro specifické odpadní vody bohaté na tuky, vznikající v potravinářských provozech či restauracích. V teoretické části práce je pojednáno o čištění odpadních vod se zaměřením na zpracování kalů a využití odlučovačů tuků jako způsobu předčištění těchto odpadních vod. V teoretické části práce jsou popsány lipolytické enzymy mikrobiálního původu a podmínky pro jejich produkci, včetně různých možností jejich využití. Praktická část je věnována optimalizaci kultivačních podmínek pro produkci lipáz u vybraných mikroorganismů (Bacillus subtilis, Geobacillus thermodenitrificans, G. thermocatenulatus a směsná termofilní kultura Thermus a Bacillus) a komerčního preparátu (Sany Duo Spezial). Produkce lipáz a růst mikroorganismů byly testovány spektrofotometricky na různých koncentracích tuků. S použitím tuhého živného média byl posouzen vliv kuchyňských čistících prostředků na růst kultury Bacillus subtilis, neboť jsou často ve zmíněných odpadních vodách přítomny. Závěrem byly výše zmíněné mikroorganismy charakterizovány z hlediska schopnosti rozkládat triacylglyceroly.
Odbourávání tuků v odpadech
Artýszková, Jana ; Flodrová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na studium možností odbourávání tuků v odpadních vodách se zaměřením na využití mikroorganismů s lipolytickou aktivitou pro specifické odpadní vody bohaté na tuky, vznikající v potravinářských provozech či restauracích. V teoretické části práce je pojednáno o čištění odpadních vod se zaměřením na zpracování kalů a využití odlučovačů tuků jako způsobu předčištění těchto odpadních vod. V teoretické části práce jsou popsány lipolytické enzymy mikrobiálního původu a podmínky pro jejich produkci, včetně různých možností jejich využití. Praktická část je věnována optimalizaci kultivačních podmínek pro produkci lipáz u vybraných mikroorganismů (Bacillus subtilis, Geobacillus thermodenitrificans, G. thermocatenulatus a směsná termofilní kultura Thermus a Bacillus) a komerčního preparátu (Sany Duo Spezial). Produkce lipáz a růst mikroorganismů byly testovány spektrofotometricky na různých koncentracích tuků. S použitím tuhého živného média byl posouzen vliv kuchyňských čistících prostředků na růst kultury Bacillus subtilis, neboť jsou často ve zmíněných odpadních vodách přítomny. Závěrem byly výše zmíněné mikroorganismy charakterizovány z hlediska schopnosti rozkládat triacylglyceroly.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.